לכל חברי החוג ולמתעניינים האחרים שלום,
אתמול (ב' 25/8) בערב החלו להתפרסם ידיעות על קבוצת מטיילים ישראליים בקמצ'טקה שהלכה לאיבוד. מדובר בקבוצה "שלנו", כלומר בטיול שאירגנה חברת איילה, בהדרכת שוקה ובהשתתפות של מטיילי החוג וחבריהם.
פנו אלי כתבים של כלי תקשורת בבקשות למידע על החוג ועל שוקה, וכמובן אם ידוע לי מה קורה כרגע עם הקבוצה. עקב הפניות דיברתי עם איילה וסרקתי את כלי התקשורת השונים, במטרה לסנן את מעט המידע הקונקרטי שניתן למצוא.
עד עתה כל החדשות הגיעו מכלי תקשורת רוסיים, שכפי הנראה ביססו את הידיעות שלהם על מעט מידע מהשטח והרבה דמיון. להלן תקציר הידיעות שהופיעו והערותיי לגבי מידת הסבירות שלהן. כמובן שאין לי קשר לקבוצה בשטח, ולכן הפרשנות שלי מבוססת על מה שנראה הגיוני וסביר בשלב זה. חשוב לי להבהיר שאני לא מייצג אף אחד מלבד את עצמי, והאינטרס היחידי שלי הוא שהכל יגמר בשלום ונוכל לחזור ולהשלים את תוכנית הטיולים של חוג אלעד לעונה הקרובה.
נתחיל מקצת מידע רקע על החוג, על שוקה, על טיולי איילה ועל הטיול לקמצ'טקה - במקום שאצטרך לספר אותו עשרות פעמים בטלפון...- רקע על חוג אלעד: תקציר על החוג ועל מקור השם ניתן למצוא בקישור "אודות" מהתפריט הראשי של אתר חוג אלעד: http://hug-elad.org.
- רקע על שוקה: תקצר היריעה מלפרט. שוקה הוא ה"אבא הרוחני" של חוג אלעד. להלן תמונות וכיתובים מחגיגת יומולדת שעשינו לו לפני שנתיים: http://hug-elad.org/shuka שוקה הקדיש את רוב חייו לטיולים ולחינוך לאהבת הטבע. גם היום בגיל 72 שוקה יכול להתמודד עם כל אתגר בשטח. עובדה רלבנטית במיוחד לנושא שעל הפרק: במשך שנים רבות שוקה הדריך השתלמויות של הישרדות בתנאי קור ושלג. אם כבר להיתקע בשטח - אז שוקה הוא האדם הנכון.
- רקע על טיולי איילה: לפני קצת פחות משנה חוג אלעד עבר מהחברה להגנת הטבע אל טיולי איילה. שוקה והמדריכים הקבועים של החוג, כמו גם חלק מהמטיילים, מכירים את חברת איילה מזה מספר שנים ויוצאים דרכה לטרקים בירדן, בטורקיה ובמדינות אחרות. ניסיוננו עם חברת איילה חיובי ביותר, והתרשמנו לטובה מהיחס הרציני והמקצועי לארגון הטיולים. אפשר ללמוד על פעילות טיולי איילה מהאתר של החברה: http://www.ayalageo.co.il
- רקע על הטיול לקמצ'טקה: שוקה יזם את הרעיון ופנה אל טיולי איילה להוציא את הטיול לפועל. משיחותיי עם שוקה ותוך כדי עבודתי מול איילה בנושאי חוג אלעד, שמעתי לא מעט גם על ההכנות לטיול לקמצ'טקה. ההכנות החלו למעלה מחצי שנה לפני הטיול. אנשי איילה הקדישו זמן ומאמצים רבים לאיסוף מידע, בדיקת האפשרויות, והתקשרות עם חברה מקומית בקמצ'טקה המתמחה בטרקים רגליים לקבוצות. להלן העדכון האחרון של תוכנית הטיול: http://www.hug-elad.org/advertise/kamchatka.html
להלן מספר ידיעות שהתפרסמו והסבר מדוע קשה להאמין להן.- דיווח א': על פי אחד הדיווחים הקבוצה שטה בקטמראנים במורד נהר גועש באזור בייקאל. עקב מזג האויר הנהר היה סוער, אחד מהקטמראנים התהפך ואחד המטיילים נהרג. קשה להאמין לדיווח זה מהסיבות הבאות: קטמראנים אינם מיועדים לראפטינג בנהרות, בתוכנית הטיול כלל אין ראפטינג או שייט נהרות מסוג כלשהו, והקבוצה כלל לא אמורה להגיע אפילו קרוב לאזור בייקאל.
- דיווח ב': ראש צוות החילוץ בקמצ'טקה יצר קשר עם הקבוצה בטלפון לווייני, וקיבל פרטים על המתרחש - לא ברור מהם הפרטים. הבעיה עם דיווח זה: לקבוצה אין טלפון לווייני. כמו כן, לפי ידיעות אחרות עקב סופת השלג כלל לא יצא צוות חילוץ בזמן שבו התפרסמו דבריו של ראש הצוות.
- דיווח ג': מדובר בקבוצה של מטפסי הרים שיצאה לטפס על הר גבוה. העובדות הן שמלבד שוקה אין בקבוצה מטפסי הרים של ממש. לכן הטיול תוכנן להליכה רגלית אתגרית, ללא טיפוס טכני וללא טיפוס לפסגות גבוהות או מסוכנות במיוחד.
לבסוף, הנה מידע שלהערכתי הוא המידע הרלבנטי (בשלב זה).- הסיבה לדאגה: הקבוצה יצאה לטרק רגלי כולל לינה בשטח. כפי הנראה הקבוצה לא הגיעה לנקודת סיום הטרק במועד המתוכנן. ידוע שבימי הטרקים התפתח מזג אויר סוער, כנראה סופת שלג, ולכן עלה החשש שהסופה גרמה לקבוצה להתעכב או לתעות בדרך.
- מיקום הקבוצה: על פי רוב הידיעות כנראה שמדובר בהר טולבצ'יק או בסביבתו. לפי התוכנית נראה שהקבוצה כבר היתה אמורה לסיים את אזור הר טולבצ'יק לפני מספר ימים, אבל יכול להיות שהתוכנית השתנתה. כמו כן בגלל הדיווחים הלא ברורים על מועד הנתק עם הקבוצה, קשה לחשב בדיוק באיזה יום מדובר.
- מלווים וציוד: עם הקבוצה נמצא צוות של 6-10 מלווים מקומיים, וכמו כן פרדות שנושאות אוהלים, ציוד לינה, וכו'.
- מה קרה? כרגע לאף אחד אין באמת קשר עם הקבוצה, ולכן אני יכול רק להציע תסריט הגיוני וסביר על סמך פירורי מידע מעטים: כפי הנראה הקבוצה היתה בדרכה חזרה מהר טולבצ'יק, בשטח פתוח יחסית. סופת השלגים גרמה לקבוצה להתעכב ואולי אף לסטות מהדרך. סביר מאד שהן שוקה והן המלווים המקומיים החליטו לעצור ולהקים מחנה עד שתנאי מזג האוויר יאפשרו להמשיך.
- אפשרות נוספת: לפי "קצין תורן" בחדר המצב הממונה על חיפוש והצלה באזור פטרובלוב (כנראה שזה אזור המסלול), לא התקבל כל דיווח על קבוצה בבעיה. כמו כן הוא טוען שבניגוד לדיווחים קודמים מזג האויר באזור אינו סוער, אבל עקב השטח הקשה יש מקרים רבים שקבוצות מתעכבות בשטח יותר מהצפוי.
- מה קורה ומה יקרה? בזמן כתיבת הודעה זו עולה הבוקר בקמצ'טקה, כך שהקבוצה והמחפשים אחריה יכולים להתקדם טוב יותר. כמו כן נראה שמזג האויר משתפר וניתן להוציא הליקופטר, דבר שלא היה אפשרי בזמן חשיכה ובוודאי לא בזמן סופה.
- מה לעשות? בעיקר לחכות בסבלנות לידיעות של ממש, ולא להיתפס לכל מיני סיפורים פרועים ומסמרי שיער. אני אשתדל להמשיך לעקוב אחרי הידיעות ולהיות בקשר עם איילה, וכמובן שאפרסם עדכון ברגע שיהיה מידע שנראה אמיתי.
כמו כן חברת איילה פתחה קו מידע 9484711 - 03, אבל אני מציע להשאיר את הקו פנוי לטובת משפחות המטיילים, כדי שיוכלו להתעדכן בכל רגע שירצו. מחר נהיה יותר חכמים.
עדכון!!! היום (ג' 26/8 מחר של אתמול) אנחנו באמת יותר חכמים: http://hug-elad.org/forum/viewtopic.php?t=10158
|